windsup lauta vuokralla

Stand Up Padding suomeksi suppailu.. Hawaijilta alkunsa saanut surffauksen kantamuoto? 

SUP-lauta muistuttaa pitkälti surflautaa, melotaan seisten pitkällä melalla. Lautoja valmistetaan moneen eri käyttötarkoitukseen mm. sup-kilpa, freeride, windsup , matka, aalto, koski. jne. Voit kokeilla joogaa, pelata pooloa, lautajumppia sekä mindfullness.

Melomalla liikkuminen on ikivanha tapa edetä vesistöissä. Todennäköisesti kaikissa kulttuureissa missä on vesistöjä on melottu. Suppailussa on alkukantaisuutta mukana ja itse koen, että se on suppailun ydin kaikessa yksinkertaisuudessaan, vain mela ja lauta, ei penkkejä jne.. ! Suomessa on tukkijätkät ovat laskeneet ja pitäneet kilpailuja koskissa puunrungoilla.

Jooga-laudat ovat leveämpiä, ei niin virtaviivaisia kuin matka- ja kilpalaudat. Mitä kapeampi sen nopampi mutta samalla kiikerämpi varsinkin sivuaallokossa. Tavanomaisimpia, helppokäyttöisimpiä ja monipuolisimpia lautoja ovat all-round-laudat, jotka soveltuvat kevyeen melontaan maisemia katsellen, kaiken ikäisille ja kokoisille. Samalla laudat sopivat mainiosti aktiiviseen kuntoharjoitteluun ja suppailla niin meri-, järvi- ja jokiolosuhteissa.

SUP-laudalla melotaan keskellä lautaa seisten, hartioiden levyisessä asennossa, varpaat eteenpäin. Melonta tekniikka muistuttaa jossain määrin maastohiihtoa; Liikkeissä vatsalihakset tekevät töitä, mutta koko kroppa saa treeniä melontalenkin aikana. Mukavamman suppailusta tekee tavallista kajakki- ja kanoottimelontaa huomattavasti parempi näkyvyys. Vakaus ja tasapaino monesti yllättävät ensikertalaiset positiivisesti.

Eteneminen ei vaadi mitään ennakkotaitoja, vaan touhusta pääsee jyvälle heti ensimmäisten vetojen myötä. Päällä on helppo pysyä, etenkin rauhallisissa vesiolosuhteissa. Mikäli sattuisi tipahtamaan, päälle on kohtuu helppo nousta takaisin, harjoittele nousemista! Sup-lautoihin on saatavilla lesh karkuremmi, joka kiinnitetään perässä olevasta lenkistä melojan nilkkaan. Näin lauta ei pääse karkaamaan hankalissakaan olosuhteissa jos tipahdat. Suosittelen myös vesitiivistä kännykkäpussia ja tarvittaessa pelastusliivejä.

Windsup mallit tunnistat upotetusta purjelauta jalustakierteestä. Kierteeseen saat lisättyä mastojalan, johon saa purjeen. Windsup käyvät myös suppailuun hyvin. Ovat lähtökohtaisesti hiukan kalliimpia ostaa, voit kuitenkin harjoitella purjelautailua. Windsupit eivät ole suorituskyvyltään täysveristen surflautojen veroisia. Kuvassa on kova windsup lauta joka toimii hyvin surffauksessa, nousee plaaniin kevyesti.

Vuonna 2016 markkinoille tuli ensimmäinen pumpattava purje Tämä on erityisen hyvä aloittelijalle ja lapsille.

Meloja on mm. alumiinirunkoisia, lasikuituisia, komposiitti, hiilikuituisia ja lujitemuovisia.  Varsi voi olla eri materiaalia kuin melaosa. Yleisesti ottaen mitä kevyempi mela sen mukavampi käyttää, mutta kalliinmpi. Sup-meloja on 2-3 osaisia ja ne liitetään yhteen. Nämä moniosaiset melat on helppo kuljettaa mukana, yksiosaiset tarvitsevat enemmän tilaa.

sup meloja myynnissä
Sup melan pitää kellua, varmista aina !

Sup vinkit aloittelijoille

1. Kiinnitä karkuremmi eli leash jalkaasi, ilman sitä ei saa koskaan lähteä melomaan. Asetu keskiosaan ja lähde liikkeelle polvillaan. Nouse ylös, kun olet saanut vauhtia, tällöin lauta kulkee tasaisemmin ja seisomaan nousu käy helpommin.

2. Suppaile aaltoja vasten. Älä anna laineiden tulla sivusta tai perästä, sillä silloin tasapainoilu on haastavampaa.

3. Kun tulet rantaan, laskeudu taas polvillesi. Rantavedessä laudan peräevä saattaa osua pohjaan tai kiveen, jolloin äkkipysähdyksestä johtuen meloja voi menettää tasapainonsa. Matalassa rantavedessä sillä voi olla huonot seuraukset.

4. Kaatumista ei tule pelätä, sen sijaan on tärkeää oppia oikea tapa kaatua. Sitä tulisikin harjoitella jo ensimmäisellä suppailukerralla. Suppaile riittävän syvälle ja harjoittele kaatumista meritähti-asennossa veteen eli jalat ja kädet levällään vartalon sivuilla. Tällöin et uppoa veden alle vaan jäät kellumaan veden pinnalle, jolloin vaara itsesi kolhimiseen minimoituu. 

5. Ota retkille mukaan juotavaa. Kylminä kuukausina kannattaa varautua kuivapuvulla ja märkäpuvun tossuilla tai muilla vedenpitävillä kengillä.

6. Huom. kun suppailet myötätuuleen varo ettet ajaudu liian pitkälle rannasta.  Taka tuulta ei huomaa ja paluu voi olla mahdotanta isommalla aallokolla.

7. Katso säätiedot etukäteen, arvio tuuli , sen suunta ja salamat.

8. Tutki myös karttoja ja vältä kivisiä rantoja melotessasi. Aallokossa kiviä ei välttämättä huomaa.

karkuremmi
Karkuremmi leash pitää aina olla kiinnitetty!

Kuinka sup-laudalla melotaan oikein?

Tartu melan päähän kahvaotteella. Ota alemmalla kädellä normaali puristusote melan varresta. Kuljeta melaa lähellä laudan reunaa. Melan lavan tulisi olla kokonaan vedessä. Kurota melalla kohti laudan keulaa niin kauas kuin yletät ja laske lapa veteen. Nosta lapa vedestä juuri nilkkasi takaa: pidempi veto ei tuota juuri eteenpäin vievää voimaa, vaan ainoastaan kuluttaa voimiasi. 

Pidä alempi käsi suorana, ylempi käsi toimii vipuvartena. Kuvittele, että siirrät itsesi ja lautasi melan eteen, ei toisin päin. Näin et kuluta käsiesi voimia heti loppuun, vaan annat keskivartalon tehdä työn.

Pyri melomaan useampi veto yhdeltä puolelta ennen kuin vaihdat melontapuolta. Etenkin tyynessä vedessä saat näin nopeasti vauhtia ja alat liukua yhä paremmin. Tuulisella säällä melontarytmi vaihtuu tuulen ja aaltojen mukaan.

SUP-laudalla kääntyminen

  • Helpoin tapa kääntää on huovata melalla takaosan puolelta vetäen eteenpäin, jolloin käännyt hitaasti mutta varmasti.
  • Melominen puoliympyrän muotoisesti sivulla keulasta taaksepäin
  • Nopeimmin käännät laudan pivot-käännöksellä: astu toisella jalalla kauas laudan takaosaan, jolloin asetat painon laudan evän päälle. Asetu sivuttain laudan menosuuntaan nähden. Laudan keula nousee asennon myötä ilmaan. Nyt vain melot siltä puolen, jonne olet kääntynyt ja lauta lähtee kääntymään vauhdilla, pienellä kääntösäteellä. Voit asettaa painoasi reilusti melan päälle meloessasi, sillä veden vastus antaa sinulle hyvän tuen.

Millaiset varusteet suppailija tarvitsee?

  • Melan tulisi olla aina noin 20 senttiä pidempi kuin meloja. Nykyisin useimpia melamalleja on saatavana säädettävinä, sopii monelle erikokoiselle käyttäjälle. Hyvä mela maksaa 100–200 e 
  • Hyvät välineet maksavat 700–2000 euroa. Lautoja on kahta eri päätyyppiä: ilmatäytteisiä ja ns. kovia. Ilmatäytteiset mallit sopivat sellaiselle, joka haluaa pieneen tilaan menevän laudan. Ilmatäytteisen voi rullata kantoreppuun ja kuljettaa vaikka auton takakontissa. Ilmatäytteiset sup laudat kestää hyvin säilytettynä vuosia. Windsup mallit ovat 100-400e kalliinpia kuin tavallliset.
  • Kovan laudan kuljetusta varten tarvitset autoon kattotelineet ja säilytykseen isomman varastotilan.
  • Ilmatäytteistä sup-lautaa ei saa rullata märkänä säilytyslaukkuun. Ennen talviteloille laittamista täytyy tarkistaa, että siinä ei ole likaa. Säilytyksessä lika voi pinttyä kiinni ja silloin liuku vedessä huononee. Lautaa ei saa kuitenkaan pestä painepesurilla, sillä paine tuhoaa sen.
  • Pelastusliivit 

täytä lauta nopeasti

Kaksi sylinteriä = nopea pumppu

Tervetuloa SUP alkeiskurssille, kerron lisää ja saat mahdollisuuden kokeilla eri välineitä ja monia asia selviää samalla…Voit myös vuokrata windsup laudan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>